Múscul, sinònim de salut

La massa muscular juga a favor nostre

En ple segle XXI i en un context on cada cop és més important cuidar la nostra salut, la massa muscular és un possible aliat que en moltes ocasions no rep la importància que realment hauria de tenir. Aquesta ens ajuda en diversos aspectes a nivell de salut: millora de la sensibilitat a la insulina, augmenta la despesa calòrica, proporciona millores a nivell cardiovascular, evita lesions, ajuda a previndre la sarcopènia, millora l’autonomia en persones d’edat avançada… Podríem seguir amb un llarg etcètera.

Per tant, en el moment en què estem perdent massa muscular, ja sigui per no treballar-la com per realitzar una mala praxis en un procés de pèrdua de pes, estem renunciant a tots o gran part d’aquests beneficis. Per mantenir o incrementar la nostra quantitat de massa muscular bàsicament necessitem tres aspectes: ingesta suficient de proteïna, un correcte balanç energètic adaptat a la situació i a les necessitats de la persona i l’entrenament de força. Entrenament de força no necessàriament associat a grans intensitats, sinó entès com la pràctica que podem desenvolupar, per exemple, en una sala de peses d’un gimnàs.

En cas que decidim baixar de pes per qualsevol motiu és molt important que aquest procés sigui realitzat de forma pautada i amb paciència. Descensos del pes corporal superiors a 500-900 g en una setmana acostumen a significar que a part d’estar perdent greix corporal, també estem sacrificant massa muscular. Per comprovar si al baixar de pes estem mantenint la nostra massa muscular tenim varies eines, entre les quals destaquem les següents: l’observació de l’evolució del rendiment al gimnàs, el qual interessa sostenir i optimitzar al màxim possible, les mesures de les seccions transversals dels músculs, les quals es duen a terme amb un mètode molt precís que ens dóna informació sobre la quantitat de múscul i teixit adipós, i finalment, el pesatge mitjançant una bàscula de bioimpedància. Actualment molts centres esportius disposen d’aquest dispositiu, i els usuaris i usuàries dels centres Royal tenen aquest servei inclòs en els abonaments. Cal tenir en compte que la seva precisió no és exacta i cal realitzar el pesatge sempre en les mateixes condicions, però és una bona referència per fer una comparativa de la nostra evolució al llarg del temps.

En resum i a nivell pràctic: entreneu, busqueu l’ajuda de professionals per optimitzar l’entrenament i la nutrició i sigueu conscients que la massa muscular juga a favor de la nostra salut.

Jordi Hernàndez
Entrenador personal
Responsable Sala Fitness Royal Tarraco
Campió absolut SENIOR PES MORT Espanya 2019