Fer exercici, sí! En la mesura adequada

La línia entre estar entrenat o sobreentrenat és molt fina. Aprèn a evitar el risc.

Algun cop has sentit la frase de “tot en excés és dolent”? Segur que sí. I segur que quan hi penses, et venen al cap exemples d’hàbits a priori poc saludables, però que amb moderació no suposen massa inconvenient. I és que ja se sap que un tros de pizza els divendres a la nit, després d’una setmana dura, no té les mateixes conseqüències que si aquest es convertís en el nostre sopar habitual.

I si en lloc de referir-nos a aquests tipus hàbits ens referim a altres de més saludables? Segurament aquests no els percebrem com a “dolents”, però tot i així cal que els apliquem en la seva justa mesura i, de fet, en les properes línies m’agradaria explicar-te què passa quan ens passem amb la dosi de l’hàbit saludable per excel·lència: fer exercici físic.

Contràriament al què la gent creu, quan fem una sessió d’entrenament, el cos no millora el seu estat de forma. Primer empitjora (fixa’t què passa quan ens passem d’intensitat entrenant després d’haver estat mesos sense fer res; apareixen les “agulletes” i segurament durant uns dies no ens podem ni moure). És quan el cos detecta aquest empitjorament, que busca adaptar-se. Com que no vol que li torni a passar, millora. Però per això són bàsiques dues coses: la dosi apropiada i el temps de descans entre sessions.

Si ets dels qui ha aconseguit que la natació, el running o el crossfit… formin part de la seva vida i, a més a més, et fa sentir bé, amb energia i amb vitalitat, felicitats, vas pel bon camí.

Però si al contrari, el que sents és cansament, les cames més aviat pesades, et notes de mal humor, tens dificultats per dormir o fins i tot et falta motivació, probablement t’has passat, i estàs a prop del sobreentremament. No et sentis malament, els hi pot passar als millors esportistes! Només hi ha una solució, bé, de fet dues: disminuir la dosi i augmentar el descans.

Marc Cavallé Daza
Coordinador de Royal Escola de Formació a Barcelona
Amb experiència en entrenament personal, preparació física i readaptació de lesions