Consells per tornar a entrenar després de les vacances

Torna a l’activitat amb la teva millor versió!

Fer esport, a més de ser divertit, elimina l’estrès, millora l’ànim, redueix la angoixa, suposa una millora del descans, infereix en la conciliació de la son i millora la salut cardiovascular. També pot reduir el risc de diabetis quan s’és propens a tenir els nivells de sucre en sang elevats i ajuda amb el control del pes, entre altres beneficis. Quan acaba l’estiu, és important recordar aquests profits així com els motius personals què ens empenyen a tornar a l’activitat física. Els avantatges que hem anomenat es veuen a simple vista i és important destacar que fer esport és la primera medicina. 

En el moment de reprendre l’activitat física és essencial tenir en compte diversos aspectes per tal de poder fer una bona adaptació. Aquí tens els següents tips o consells per començar amb bon peu:

  1. Si la reincorporació a l’activitat és en un gimnàs o centre esportiu, consulta la teva situació i els teus objectius amb el tècnic/a.

  2. Augmenta el temps d’escalfament abans de l’activitat. Això és important ja que ens prepara per a l’exercici posterior. 
  1. No entrenis de forma intensa tots els dies. Modular la intensitat o descansar en dies alterns facilita l’adaptació. Recorda que, per rendir, el descans és fonamental.
  1. Evita les sessions d’impacte durant les primeres setmanes per prevenir lesions i no estressar els teixits i les articulacions.
  1. Pot ser bona idea introduir sessions de Ioga i estiraments.
  1. Cal tenir en compte l’aportació hídrica, que reduirà el malestar articular i muscular, i adaptar la dieta al nou requeriment energètic i al desgast.

Si ets meticulós/sa, és interessant que afegeixis els següents consells:

  1. Realitza entrenaments d’adaptació, similars a la disciplina esportiva però en una disposició e intensitat més baixes.
  1. Afegeix a la teva rutina exercicis específics de core i propiocepció per tal de facilitar la coordinació, la gestualitat específica i enfortir el nexe entre els segments corporals.

Una qualitat física que es perd amb facilitat és la força-resistència així com el factor de la hipertròfia. Hi ha estudis que indiquen que comencem a perdre massa muscular després d’un període de 10 o 20 dies d’inactivitat. 

 

Si has deixat de fer exercici durant les teves vacances, incorpora l’entrenament el més aviat possible. Després d’una aturada, has de començar progressivament per evitar lesions, sobrecàrrega i per evitar que les “agulletes” t’obliguin a reduir la activitat. Una aturada de, per exemple, un mes pot implicar una pèrdua del 90% de la forma física. Ara, el més important és generar l’hàbit, prioritzar un horari destinat a l’exercici d’almenys 3 dies per setmana i començar a poc a poc però amb constància.

 


                                                                                                                                                                                                                         Guillem Angel Gázquez
                                                                                                                                                                              Coordinació del centre esportiu Royal Lleida 
                                                                                                                                                                                                                 Nº Inscripció REP 015715