L’esport i l’activitat física, aliats per la salut sexual i reproductiva

Aquest any, la Marató de TV3 es mou per augmentar la sensibilització i promoure la investigació sobre la salut sexual i reproductiva, un tema sovint tabú i invisibilitzat, que afecta sobretot les dones i els joves.

La salut sexual i reproductiva repercuteix directament en el benestar físic, mental i social de les persones. Aquest benestar va més enllà de l’absència de malalties i la capacitat de reproduir-se, i implica la llibertat i el respecte màxim en tots els sentits, inclosa l’expressió de gènere, la responsabilitat i la informació.  

A Catalunya s’estima que hi ha 3 milions de persones afectades pel conjunt de patologies que s’engloben dins d’aquest àmbit i 211.000 casos nous sorgeixen cada any, sobretot entre dones i joves. Són patologies de tipus ginecològic i andrològic, infeccions de transmissió sexual (ITS), dificultats reproductives, o malalties i problemes relacionats amb l’embaràs, el part i el post-part.

Conscienciació i educació

A més de la recaptació de fons per a la investigació, la Marató de TV3 posa especial èmfasi en la conscienciació i l’educació per avançar en la millora de la salut sexual i reproductiva, donat que contempla situacions, dificultats o patologies que sovint es silencien per vergonya, per desconeixement o per l’estigma associat.

Proporcionar informació precisa i accessible  juga un paper fonamental en l’erradicació de mites i conceptes erronis que envolten les malalties sexuals i reproductives.

Quin paper hi juga l’esport i l’activitat física?

L’esport i l’activitat física són sempre aliats en la millora de la nostra salut de forma integral. Des dels centres esportius Royal volem compartir-vos algunes propostes que ens ajuden a alleujar o frenar l’evolució de certes malalties i condicions en matèria de salut sexual i reproductiva.

 • Síndrome d’Ovari Poliquístic (SOP): L’exercici habitual pot ajudar a regular els desequilibris hormonals associats al SOP, millorant la salut reproductiva en les dones. Les activitats cardiovasculars contribueixen a regular l’activitat hormonal. Anima’t a caminar, nedar o practicar el ciclisme de forma sostinguda i habitual, per rebaixar els nivells de sucre i colesterol.  Es recomana realitzar exercicis d’entre 20 i 60 minuts de 3 a 5 dies a la setmana.

 • Endometriosi: L’activitat física pot alleujar els símptomes i reduir la inflamació associada amb l’endometriosi. Guanyaràs en vitalitat, gestió de l’estat emocional i reducció de l’estrès. Es recomana l’entrenament aeròbic així com exercicis d’estiraments, teràpia postural i relaxació (Pilates, Ioga, etc.) tres cops per setmana.

 • Infertilitat: La realització d’activitat física millora la nostra capacitat per pal·liar l’estrès oxidatiu, i augmenta els nivells de testosterona.  Això afavoreix tant la capacitat reproductiva femenina com la masculina (incrementa la qualitat del semen). En qualsevol cas, s’ha de completar també amb altres hàbits de vida saludables i practicar de forma moderada d’acord a la condició física de cada persona.

 • Disfunció Erèctil: En el procés d’erecció la sang que flueix cap al penis és fonamental per produir-ne la rigidesa. Per tant, si patim problemes circulatoris, aquest procés pot no arribar a completar-se, propiciant els problemes de disfunció erèctil. Esport i disfunció erèctil tenen una relació total: practicar el primer allunya la segona. Per això és recomanable mantenir una activitat cardiovascular mínima de 30 minuts al dia, realitzar treball de força i/o practicar esports que treballin tota la musculatura com ara la natació, el ciclisme o el senderisme.

 • Incontinència Urinària: El debilitament dels músculs del sòl pelvià són el principal motiu de la incontinència. Una pràctica molt eficient són els exercicis de Kegel, a través dels quals es contreuen, sostenen i relaxen els músculs del sòl pelvià (convé practicar-los 3 vegades al dia, amb 10-15 repeticions). La pràctica dels exercicis hipopressius són també fonamentals, et convidem a realitzar-los un parell de dies a la setmana.

 • Menopausa i andropausa: En aquesta etapa pren especial rellevància la necessitat de controlar el pes, millorar la densitat òssia, i gestionar correctament l’insomni, els fogots o la irritabilitat. En aquest sentit, l’esport i l’activitat física són aliats fonamentals. Practicar 30 minuts diaris d’activitat aeròbica, una rutina de força personalitzada i el treball de flexibilitat ajudaran a fer front a la nova fase vital.

Royal  Tarraco amb la salut sexual i reproductiva

A Royal, ens preocupa la salut i el nostre objectiu es proporcionar sessions i entrenaments adaptats a les necessitats de cada persona. Per això ens sumem a la causa de La Marató de TV3 amb activitats que ens ajudin a promoure l’entrenament de la salut i el benestar integral. El proper dissabte 16 de desembre et convidem a viure totes les activitats que hem preparat!

Jornada Solidària per La Marató
Dissabte, 16 de desembre, a favor de La Marató de TV3.
Per la salut sexual i reproductiva, uneix-te a les nostres activitats:

 • Xerrada “Salut sexual i reproductiva”
  A les 10.30h, sala Royal Tarraco, a càrrec dels professionals del CAP Muralles.
 • Màster Classes simultànies de Zumba i Ciclo Watts.
  A les 11.30h, sala Royal Tarraco.
 • Pica-pica de celebració.
  A les 13.00h, al centre esportiu.
  Inscriu-te a la recepció del centre. Donatiu mínim 10€

Miryam Córdoba Sánchez
Tècnic superior d’activitats esporta